resepi untuk kanak-kanak

resepi untuk kanak-kanak

Memasak untuk kanak-kanak adalah suatu kemahiran yang perlu dipelajari. Ia bukanlah suatu perkara yang mustahil, cuma memerlukan sedikit usaha dan ketekunan. Di sini kami akan kongsikan beberapa resepi mudah dan sedap untuk kanak-kanak. Dengan resepi ini, ibu bapa boleh memasak masakan yang sihat dan bergizi untuk anak-anak mereka.

Resepi Ayam Goreng

Resepi Ayam Goreng

Ayam goreng adalah salah satu makanan yang disukai oleh kanak-kanak. Ia mudah disediakan dan boleh disajikan dengan pelbagai hidangan. Untuk memasak ayam goreng, anda perlu menyiapkan ayam yang disotong kecil-kecil. Kemudian, lumurkan ayam dengan sedikit garam, lada hitam dan juga sedikit tepung jagung. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam sehingga siap.

Resepi Kari Daging

Resepi Kari Daging

Kari daging, atau kari kambing adalah lauk yang lazat dan mudah disediakan. Ia juga boleh disajikan dengan pelbagai hidangan lain, seperti nasi putih atau pula roti. Untuk memasak kari daging, anda perlu menyediakan daging kambing yang sudah dipotong kecil. Kemudian, tumiskan bawang putih, bawang merah, lada dan rempah-rempah lain seperti kayu manis dan jintan. Masukkan kari daging dan kacau sehingga masak.

Resepi Telur Dadar

Resepi Telur Dadar

Telur dadar adalah satu lagi makanan yang mudah disediakan dan disukai oleh kanak-kanak. Ia juga boleh disajikan dengan nasi putih atau roti. Untuk memasak telur dadar, anda perlu menyiapkan telur, bawang putih, bawang merah, lada, garam dan juga sedikit minyak. Kacaukan telur dan masukkan semua bahan lain. Kemudian, panaskan kuali dan tuangkan kacauan telur. Masak sehingga masak dan telur dadar siap.

Resepi Nasi Ayam

Resepi Nasi Ayam

Nasi ayam boleh menjadi makanan yang sihat dan lazat untuk kanak-kanak. Untuk memasaknya, anda perlu menyediakan ayam yang sudah disotong kecil. Kemudian, tumiskan bawang putih, bawang merah, lada dan rempah-rempah lain seperti kayu manis dan cengkih. Masukkan ayam dan masak sehingga masak. Kemudian, masak nasi putih dan sajikan dengan ayam yang telah dimasak.

Resepi Mee Goreng

Resepi Mee Goreng

Mee goreng adalah makanan yang lazat dan mudah disediakan. Ia boleh disajikan dengan pelbagai hidangan lain, seperti sayur-sayuran dan juga telur. Untuk memasak mee goreng, anda perlu menyediakan mee, bawang putih, bawang merah, lada, garam dan juga minyak. Kacaukan mee sehingga rata dan masukkan bahan lain. Masak sehingga mee goreng siap disajikan.

Resepi Pizza

Resepi Pizza

Pizza adalah satu lagi makanan yang disukai oleh kanak-kanak. Ia lazat dan mudah disediakan. Untuk memasak pizza, anda perlu menyediakan adunan pizza, keju, daging cincang, bawang putih, bawang merah, lada, garam dan juga rempah-rempah lain. Lepaskan adunan pizza ke atas loyang dan hiasi dengan bahan yang disediakan. Masukkan ke dalam oven dan bakar sehingga pizza siap.

Resepi Sup Sayur

Resepi Sup Sayur

Sup sayur adalah makanan yang sihat dan lazat untuk kanak-kanak. Untuk memasak sup sayur, anda perlu menyediakan sayur-sayuran seperti wortel, kentang, bawang, jagung dan juga sedikit daging cincang. Rebus sayur-sayuran hingga masak dan kemudian masukkan daging cincang. Kemudian, kacaukan semua bahan sehingga rata dan masukkan juga air secukupnya. Masak sehingga sup sayur siap untuk disajikan.

Kesimpulannya

Memasak untuk kanak-kanak adalah suatu kemahiran yang boleh dipelajari. Di sini kami telah kongsikan beberapa resepi mudah dan sedap untuk kanak-kanak. Dengan resepi ini, ibu bapa boleh memasak makanan yang sihat dan bergizi untuk anak-anak mereka. Dengan sedikit usaha dan ketekunan, anda boleh memasak makanan yang lazat dan sihat untuk anak-anak anda.

LihatTutupKomentar