resepi untuk kanak-kanak tadika

resepi untuk kanak-kanak tadika

Membuat makanan yang sehat dan enak untuk kanak-kanak tadika adalah tugas yang agak sukar. Kanak-kanak dari umur tadika hingga sekolah rendah mempunyai rasa yang berbeza-beza dan boleh jadi, mereka tidak akan suka makanan yang sama. Jadi, apa yang kita boleh lakukan untuk memastikan kanak-kanak kita makan dengan sehat dan menikmati makanan yang kita sediakan? Berikut adalah resepi-resepi yang mudah dan sangat sesuai untuk kanak-kanak tadika.

1. Nasi Goreng Ayam

Nasi Goreng Ayam

Nasi goreng ayam mungkin merupakan salah satu makanan paling popular di kalangan kanak-kanak tadika. Resepi ini mudah disediakan dan mengandungi protein dan karbohidrat yang diperlukan oleh kanak-kanak. Anda hanya perlu menggoreng ayam dengan sedikit minyak, lalu masukkan nasi putih, cendawan dan sayur-sayuran lain. Untuk memberi rasa, anda boleh menambahkan sos tiram, sos cili dan garam. Kanak-kanak pasti akan suka nasi goreng ini.

2. Ayam Panggang

Ayam Panggang

Ayam panggang adalah makanan yang mudah dan sihat untuk kanak-kanak. Anda hanya perlu membuat marinade dengan mencampurkan sedikit minyak, jus limau, bawang putih dan cili. Kemudian, letakkan ayam di dalam marinade dan panggang sehingga masak. Ayam panggang ini boleh dicampur dengan nasi ataupun direbus dengan sayur-sayuran. Ini adalah makanan yang mudah dan sehat untuk kanak-kanak.

3. Sup Sayur

Sup Sayur

Sup sayur adalah makanan yang mudah dan sihat untuk kanak-kanak. Anda hanya perlu memasak sayur-sayuran seperti kobis, wortel, labu dan jagung. Kemudian, tambahkan sedikit garam dan serbuk lada putih ke dalam sup. Anda juga boleh menambahkan ayam atau daging jika anda mahu. Sup ini akan menjadi makanan yang sangat seimbang untuk kanak-kanak.

4. Sup Kacang Kentang

Sup Kacang Kentang

Sup kacang kentang adalah makanan yang mudah dan sedap untuk kanak-kanak. Untuk memasaknya, anda hanya perlu memasak kentang dan kacang sampai empuk. Kemudian, anda boleh menambahkan garam dan serbuk lada putih ke dalam sup. Anda juga boleh menambahkan ayam atau daging jika anda mahu. Sup ini akan menjadi makanan yang sangat seimbang untuk kanak-kanak.

5. Ayam Goreng

Ayam Goreng

Ayam goreng adalah makanan yang mudah dan sihat untuk kanak-kanak. Anda hanya perlu memotong ayam kecil-kecil dan gaul dengan tepung, telur, garam dan serbuk lada putih. Kemudian, anda boleh menggoreng ayam sehingga masak. Ayam goreng ini boleh dimakan bersama nasi ataupun direbus dengan sayur-sayuran. Ini adalah makanan yang mudah dan sehat untuk kanak-kanak.

6. Telur Dadar

Telur Dadar

Telur dadar adalah makanan yang mudah dan sihat untuk kanak-kanak. Anda hanya perlu menggoreng telur dengan sedikit minyak dan garam. Telur dadar ini boleh dicampur dengan nasi atau direbus dengan sayur-sayuran. Ini adalah makanan yang mudah dan sehat untuk kanak-kanak.

7. Mee Goreng

Mee Goreng

Mee goreng adalah makanan yang mudah dan sedap untuk kanak-kanak. Anda hanya perlu menggoreng mee dengan sedikit minyak, garam dan sos tiram. Kemudian, anda boleh menambahkan sayur-sayuran seperti wortel, labu, kobis dan jagung. Mee goreng ini boleh dicampur dengan nasi ataupun direbus dengan sayur-sayuran. Ini adalah makanan yang mudah dan sehat untuk kanak-kanak.

8. Pizza

Pizza

Pizza adalah makanan yang mudah dan sihat untuk kanak-kanak. Anda hanya perlu membuat inti pizza dengan mencampurkan tepung, gula, garam dan minyak. Kemudian, letakkan inti pizza di atas roti atau tortilla, lalu tambahkan topping seperti sayur-sayuran, ayam atau daging. Pizza ini akan menjadi makanan yang sangat seimbang untuk kanak-kanak.

9. Burger

Burger

Burger adalah makanan yang mudah dan sihat untuk kanak-kanak. Anda hanya perlu membuat inti burger dengan mencampurkan daging cincang, tepung, garam dan minyak. Kemudian, letakkan inti burger di atas roti atau tortilla, lalu tambahkan topping seperti sayur-sayuran, ayam atau daging. Burger ini akan menjadi makanan yang sangat seimbang untuk kanak-kanak.

10. Roti Canai

Roti Canai

Roti canai adalah makanan yang mudah dan sihat untuk kanak-kanak. Anda hanya perlu membuat inti roti canai dengan mencampurkan tepung, gula, garam dan minyak. Kemudian, letakkan inti di atas loyang, lalu tambahkan topping seperti sayur-sayuran, ayam atau daging. Roti canai ini akan menjadi makanan yang sangat seimbang untuk kanak-kanak.

Kesimpulan

Kanak-kanak dari umur tadika hingga sekolah rendah mempunyai rasa yang berbeza-beza dan boleh jadi, mereka tidak akan suka makanan yang sama. Jadi, membuat makanan yang sehat dan enak untuk kanak-kanak tadika adalah tugas yang agak sukar. Berikut adalah 10 resepi-resepi yang mudah dan sangat sesuai untuk kanak-kanak tadika, seperti Nasi Goreng Ayam, Ayam Panggang, Sup Sayur, Sup Kacang Kentang, Ayam Goreng, Telur Dadar, Mee Goreng, Pizza, Burger dan Roti Canai. Makanan ini tidak hanya mudah untuk disediakan, malah ia juga mengandungi protein dan karbohidrat yang diperlukan oleh kanak

LihatTutupKomentar