resepi dessert mudah untuk kanak-kanak

resepi dessert mudah untuk kanak-kanak

Kanak-kanak memang suka makan yang manis. Dessert adalah salah satu cara untuk memuaskan selera mereka. Tetapi, ibu bapa perlu berhati-hati bila membuat dessert kerana lebih banyak gula boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan kanak-kanak. Oleh itu, memilih resepi dessert yang mudah dan selamat untuk kanak-kanak adalah penting.

Berikut adalah beberapa resepi dessert mudah untuk kanak-kanak yang boleh anda cuba.

Puding Buah

Puding Buah

Resepi puding buah mudah ini mudah disediakan dan sangat sesuai untuk kanak-kanak. Anda hanya perlu mencampurkan buah-buahan segar seperti epal, strawberi, nanas dan oren dengan satu tin susu cair dan satu tin susu kental manis. Campuran ini dicampurkan dengan segelas gula pasir, kemudian tuangkan di dalam bekas dan masukkan ke dalam peti sejuk selama sekurang-kurangnya tiga jam sebelum disajikan. Resepi ini amat mudah dan sedap, pasti kanak-kanak anda akan suka.

Kek Coklat

Kek Coklat

Kek coklat adalah salah satu resepi dessert yang paling popular. Untuk membuat kek coklat yang mudah, anda hanya perlu mencampurkan satu tin susu cair, satu tin susu kental manis, satu tin tepung gandum, satu tin serbuk koko, satu tin gula pasir, satu tin minyak sayur, satu tin butter dan satu tin telur. Campuran ini dicampurkan dan dimasukkan ke dalam loyang yang telah dilapisi dengan mentega dan tepung. Kemudian, masukkan ke dalam ketuhar selama kurang lebih 45 minit. Selepas masak, biarkan sejuk dan sajikan dengan susu atau krim.

Cheesecake

Cheesecake

Cheesecake adalah salah satu dessert yang paling disukai oleh kanak-kanak. Resepi ini mudah disediakan dan memerlukan bahan-bahan seperti satu tin cream cheese, satu tin tepung gandum, satu tin gula pasir, satu tin susu cair, satu tin minyak sayur, satu tin butter dan satu tin telur. Campuran ini dicampurkan dan dimasukkan ke dalam loyang yang telah dilapisi dengan mentega dan tepung. Masukkan ke dalam ketuhar selama kurang lebih 45 minit. Selepas masak, biarkan sejuk dan sajikan dengan buah-buahan segar seperti epal, strawberi dan nanas.

Trifle

Trifle

Trifle adalah salah satu resepi dessert yang paling mudah disediakan. Untuk membuat trifle yang sedap, anda hanya perlu mencampurkan satu tin susu cair, satu tin susu kental manis, satu tin tepung gandum, satu tin gula pasir, satu tin minyak sayur dan satu tin telur. Campuran ini dicampurkan dan dimasukkan ke dalam loyang yang telah dilapisi dengan mentega dan tepung. Masukkan ke dalam ketuhar selama kurang lebih 45 minit. Selepas masak, biarkan sejuk dan sajikan dengan buah-buahan segar dan krim.

Cupcakes

Cupcakes

Cupcakes adalah salah satu jenis dessert yang mudah disediakan dan sesuai untuk kanak-kanak. Untuk membuat cupcakes yang sedap, anda hanya perlu mencampurkan satu tin susu cair, satu tin tepung gandum, satu tin gula pasir, satu tin minyak sayur, satu tin butter dan satu tin telur. Campuran ini dicampurkan dan dimasukkan ke dalam loyang yang telah dilapisi dengan mentega dan tepung. Masukkan ke dalam ketuhar selama kurang lebih 45 minit. Selepas masak, biarkan sejuk dan sajikan dengan buah-buahan segar dan krim.

Banana Split

Banana Split

Banana split adalah salah satu dessert yang mudah disediakan dan sangat disukai oleh kanak-kanak. Untuk membuat banana split yang sedap, anda hanya perlu mencampurkan satu tin susu cair, satu tin tepung gandum, satu tin gula pasir, satu tin minyak sayur, satu tin butter dan satu tin telur. Campuran ini dicampurkan dan dimasukkan ke dalam loyang yang telah dilapisi dengan mentega dan tepung. Masukkan ke dalam ketuhar selama kurang lebih 45 minit. Selepas masak, biarkan sejuk dan sajikan dengan pisang, krim dan coklat.

Puding Jagung

Puding Jagung

Puding jagung adalah salah satu jenis dessert yang mudah disediakan. Untuk membuat puding jagung yang sedap, anda hanya perlu mencampurkan satu tin susu cair, satu tin tepung gandum, satu tin gula pasir, satu tin minyak sayur, satu tin butter dan satu tin telur. Campuran ini dicampurkan dan dimasukkan ke dalam loyang yang telah dilapisi dengan mentega dan tepung. Masukkan ke dalam ketuhar selama kurang lebih 45 minit. Selepas masak, biarkan sejuk dan sajikan dengan buah-buahan segar dan krim.

Kesimpulannya

Inilah beberapa resepi dessert mudah untuk kanak-kanak yang boleh anda cuba. Resepi ini mudah disediakan dan memerlukan bahan-bahan yang mudah didapati. Dengan cara ini, anda dapat memastikan kanak-kanak anda mendapat dessert yang sedap dan selamat.

LihatTutupKomentar